Junij 2024
Junij
PoToSrČePeSoNe
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Komunalni delavci in poklicni gasilci

Komunalni delavci in poklicni gasilci

Komunalni delavci in poklicni gasilci so pri delu izpostavljeni številnim škodljivostim in nevarnostim. Delo komunalnega delavca med drugim vključuje ravnanje z odpadki, urejanje javnih površin, pogrebno dejavnost … Poklicni gasilci pa poleg gašenja in reševanja ob požarih, prometnih, okoljskih oziroma ekoloških in industrijskih nesrečah opravljajo tudi naloge zaščite in reševanje oseb in premoženja ob nesrečah, požarno stražo itd.

Komunalni delavci pri ravnanju z odpadki prihajajo v stik z različnimi škodljivimi kemičnimi snovmi in biološkimi agensi, pri tem so lahko izpostavljeni še hrupu, vibracijam in v sežigalnicah tudi toplotnim obremenitvam. Poleg tega je za zbiranje odpadkov značilno pogosto dvigovanje, prenašanje, potiskanje oziroma vlečenje težkih predmetov. Delavci, ki opravljajo pogrebno dejavnost, so še posebej izpostavljeni večjim psihičnim obremenitvam zaradi specifične narave dela in izpostavljenosti delovnim stresorjem, kot so delo v izmenah, podaljšan delovni čas, stik s svojci itd.

Poklicni gasilci so na intervencijah poleg toplotnim obremenitvam in hrupu lahko izpostavljeni še številnim kemičnim snovem, od katerih so številne tudi rakotvorne. Poleg tega lahko pri reševanju oseb prihajajo v stik z različnimi patogenimi biološkimi agensi. Podobno kot komunalni delavci tudi poklicni gasilci pogosto dvigujejo, nosijo in vlečejo težka bremena, delajo v nefizioloških položajih in podobno. Ta poklicna skupina je pogosto izpostavljena psihičnim obremenitvam pri zagotavljanju pomoči drugim ljudem v izrednih razmerah. Stres povzročajo tudi življenjsko nevarne in nepredvidljive okoliščine.

Tako med poklicnimi gasilci kot med zaposlenimi v komunalni dejavnosti je bila ugotovljena enaka ali nižja splošna umrljivost v primerjavi s splošno populacijo, kar je zelo verjetno posledica učinka zdravega delavca. Poklicni gasilci statistično značilno pogosteje kot splošna populacija obolevajo zaradi rakastih obolenj, predvsem zaradi raka prostate, melanoma, malignega mezotelioma in raka pljuč. Zaposleni v komunalni dejavnosti pa so pogosteje hospitalizirani zaradi hepatitisa in naravnih vzrokov. Poleg tega so v pogrebni dejavnosti med zaposlenimi ugotavljali tudi višjo morbidnost zaradi tuberkuloze.